Otomasyon ve Verimlilik
Otomasyona Giriş
Otomasyon dediğimde aklına bir fabrikayı otomatize etmek gelebilir. Bu yazıda kendi hayatını otomatize etmenin yollarını ve faydalarını anlatacağım. Günlük yaşamımızda birçok rutin süreci birbiri ardına yaşıyoruz. Yapmak zorunda olduğumuz işlerin birçoğunu yapay zekanın ellerine teslim edebilecekken teknolojinin yararları hakkında yeterli aksiyon alamıyoruz. Teknolojiyi kullanıyoruz fakat her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Örneğin bir zoom toplantına gireceksek tarayıcıyı açıyoruz. Zoom bağlantı linkinin olduğu yeri arıyoruz ve açıyoruz. Linki kopyalayıp sunucuya yapıştırıyoruz. En sonunda zoom’a yönlendiriyoruz. Basit bir örnek olmasına karşılık hepimizin yaşadığı sıkıcı bir süreç olduğunu düşünüyorum. Peki düzenli olarak girdiğiniz linklere böyle tıklamak yerine bunu bir yazılım içerine entegre edip sadece tek tıklama ile gidebilecekken neden her seferinde böyle uğraşıyoruz?
Otomasyon
Günümüzde yapay zeka, dijital yardımcılar görevini üstlenebiliyor. Twitter yazışmalarını derleyebildiği gibi doğal dilleri algılama teknolojisini de içerisinde bulunduruyor.1 Kendi kendine öğrenme gücüne sahip teknolojiler ile sürekli gelişen sistemler inşa edilebilir. Süreçler yazılım tarafından kontrol edildiğinden kararlı çalışma ve düşük hata payları ile kullanım güvenliği sağlanıyor. İşlerini gönül rahatlığı ile, seninle sürekli ilerleyecek olan teknolojinin ellerine bırakabilirsin.
Farklı amaçlar için farklı uygulamalar kullanıyoruz. Bu uygulamaları kullanmamızın altında ortak sebep yatıyor fakat tek bir tanesi ihtiyacımızı karşılayamadığı için dağılıyoruz. Bir taraftan gelen çıktıyı diğer tarafa girdi olarak veriyoruz. Bunu manuel yapmak yerine bir sisteme bağlayıp birbiriniz takip eden zincir görevlerin sağlanması da mümkün. Başlangıçta çözüm için fazladan zaman harcamak seni üşendiriyor olabilir veya ne gerek var demiş olabilirsin. İlk seferde belki daha fazla zaman harcaman gerekse de devam eden süreçlerde onunla ilgilenmediğin için daha çok zamanı kendine sağlayabilirsin.
Amerika’da yapılan bir araştırmada insanlar günlerinin 209 dakikasını iş maillerini, 143 dakikasını kişisel maillerini incelemeye ayırıyor.2 Yani ortalama günde 6 saate yakın süreyi mailleri ile geçiriyoruz. Akıllı filtreleme sistemleri, sesli tercümeler kullanılsa işlerin yanında mail trafiklerini organize etmek daha kolay olabilir.
Verimlilik
Verimliliğin sağlanması noktasında enerjimizi ve zamanımızı doğru şekilde değerlendirmek gerekiyor. Hayatımıza teknolojinin faydalı taraflarını ne kadar dahil edersek bizim için sorun yaratan veya sıkıcı olan kısımları daha eğlenceli hale getirebilir, onlarla hiç ilgilenmeyebiliriz. Katma değeri olmayan işlerimizi otomasyon sistemlerine bırakıp enerjimizi etkili zaman yönetimi yaparak katma değeri yüksek işlerimize veya kendimize ayırabiliriz. Sadece kurumsal olarak düşünmemiz lazım öğrenci otomasyonu sistemleri ile gerek ders çalışmalarının organize edilmesi gerekse öğrenme destekleyicileri ile verimlilik artışı sağlanabilir.
Sonuç
Yukarıda verdiğim örneklere genel olarak bakacak olursak farklı gruplara ait farklı senaryolar yaşanabiliyor. Ne olduğuna bakmaksızın birçok konuda teknolojiden faydalanmak ve bunu kendi süreçlerimize entegre etmek mümkün. İhtiyacımızı analiz edebilirsek buna karşı çözüm üretme veya olan çözümleri kendi sürecimize entegre etme konusunda daha başarılı olabiliriz.
Kaynakça
- https://azure.microsoft.com/tr-tr/resources/cloud-computing-dictionary/what-is-artificial-intelligence/#types
- https://www.cnbc.com/2019/09/22/heres-how-many-hours-american-workers-spend-on-email-each-day.html