Düşünme, Yaz!
Bütün düşüncelerimizi kafamızda tutmanın zararları
Sabah kalktığın andan itibaren kafandan ne kadar çok düşüncenin geçtiğini hiç düşündün mü? O gün neler yapacakların, önceki günden kafanda kalanlar veya yarın neler yapacakların gibi farklı zamanlara ait düşünceler kafanda dolanmaya başlıyor. Sadece iş olarak bakmak da yanlış olur. O gün hazırlayacağın kahvaltı, duş alıp almayacağın, işe gitmeden önce yapman gerekenler, işte yapman gerekenler, akşam için bir planın varsa onun detayları derken aslında birçok bilgiyi kafamızda tutuyoruz.
Şimdi detaylıca düşün. Bir gün boyunca kafanda nelerin geçtiğini hayal et. Bu düşüncelerin kaç tanesini unutuyorsun? Akşam yatağa yattığın anda “aa şunu da yapmam gerekiyor” dediğin kaç durum oluyor?
Kanada da yapılan bir araştırmaya göre insan zihninde günde 6 binden fazla düşünce geçiyor.1 Az önceki sorulara geri dönecek olursak, kaç tane madde sıralayabildin? 6 bin tane düşünceden belki de 10-20 tanesini sıraladın. Bu durum aslında bizim yapmamız gereken birçok önemli görevi unutmamıza, önemsiz işleri düşünürken de anı kaçırmanıza sebep oluyor.
Yazmanın günlük hayatımıza etkileri nelerdir?
Düşünceleri kafamızdan tutmak yerine yazarsak anın tadına daha çok varabiliriz. Sabah kalktığında önünde bir pano düşün. Panonun üzerinde bütün yapman gereken görevlerin, bugün için kendine düştüğün açıklamaların, önceki gün aklına gelen ve unutmamak için yazdığın her notun olduğunu hayal et. Ben bugün ne yapacaktım diye düşünmene, eksik bir şey kaldı mı diye endişe etmene gerek kalmazdı.
Richard Branson not almayla ilgili şöyle açıklamış; “Bir fikir ne kadar büyük, küçük, basit veya karmaşık olursa olsun, onu yazılı hale getirin. Ancak sadece not almak için not almayın, fikirlerinizi gözden geçirin ve bunları uygulanabilir ve ölçülebilir hedeflere dönüştürün. Fikirlerinizi yazmazsanız, siz daha odadan çıkmadan kafanızdan çıkabilirler.”2
Bu açıklamadan da yola çıkarak diyebiliriz ki sadece yapılacaklar listemizi değil aklımıza gelen fikirlerin hepsini yazıya dökersek bunları asla kaybetmeyiz. Yazmanın getirdiği rahatlık sayesinde kafamızda sürekli dönen “Bugün bunu yapmam lazım” düşüncesinden de kurtulmuş oluruz.
Zihnini boşalt
Zihindeki bütün düşünceleri bir kağıda veya uygulamaya aktardığına göre artık zihnini boşaltabilirsin. Yapacaklarını daha fazla düşünmene gerek kalmadı. Ne de olsa hepsi karşında yazıyor. Şimdiki adım listene bakman ve o an için yapman gereken göreve başlaman. Bu görevi yaparken de geri kalan işlerini düşünmemen. Hepsi yazılı ve planlı. Endişe etmene gerek yok.
Yazmanın faydasını en çok yaşayacağın zamana geldik. Yapacağın bütün işlere daha çok odaklandığını, anda kalabileceğini fark etme zamanı. Boşalttığın zihnini tamamen üzerinde çalıştığın proje ile doldurabilirsin. Yeterince yer açıldı. Bu sürede dikkatin başka bir projeye kayarsa kendine onun tüm detaylarıyla yazılı olduğunu ve sıranın geleceğini fakat şu an için düşünmenin gerekmediğini söyleyebilirsin.
Peki ya uykuya dalmadan önce geçen o sürede neler değişecek? Yatağa yattığımızda genelde o günü düşünürüz. Eksik bir şey var mı? Atladığım bir şey oldu mu? Bunu yaptım mı? Bu gibi soruları aslında ne yaptığımızı tam olarak değerlendiremediğimiz için kontrol ederiz. Yazılı ve planlı bir günü adım adım tamamlarsak atladığımız bir durumun olmadığına emin olabiliriz. Yatağa yattığımız andan itibaren endişeli düşüncelerin yerini huzurlu düşünceler ile doldurup kendimizi rahatlatabiliriz. Sence de zihnimizin boş ve huzurlu olmasıyla başlayan uyku daha kaliteli olmaz mı?
Sonuç
Olayları kafanda tutmak yerine yazarsan günlük verimini arttırabileceğini, yapacağın işlerin daha kaliteli olacağını belirttim. Sırada bunu hayatına uygulamak var. Yazdığın durumları nasıl organize edeceğini, çalışma planını nasıl yapacağını merak ediyorsan gelecek blogları kaçırmamak için bültenimize abone olabilirsin.
Kaynakça
- https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/bir-insanin-aklindan-gunde-6-bin-dusunce-geciyor,Me8vFLqeDkWsnCtnlTbTFQ/ad6dNxW54EKSGUV3aDAW1Q
- https://www.lifehack.org/298313/10-reasons-why-note-takers-are-the-fast-track-success