Verimli Bir Gün Nasıl Geçirilir?
Verimlilik Nedir?
Verim kelimesini gündelik hayatta birçok alanda duyuyoruz. Verimli tarım, enerji verimliliği, verimli ders çalışma teknikleri, verimli uyku, verimli çalışan… Peki nedir bu verim? Verimli bir gün geçirme üzerinden örnekleyecek olursak, gün içerisinde yaptıklarımız için harcadığımız vakit ve enerji olarak düşünebiliriz.
Sabahları geç uyanıp kahvaltı bile yapmadan iş yerine/okuluna gidiyorsan ve enerjin bitmiş halde eve gelip yatıp dinleniyorsan verimli gün geçirmiş sayılır mısın? Belki işinde veya okulunda yaptıklarını düşünüp evet çok çalıştım, verimli bir gün geçirdim diyebilirsin. Acaba gerçekten verimli bir gün geçirdin mi?
O zaman hadi bunu bir inceleyelim.
Sabah Rutini
Uykuyu birçok insan çok seviyor. Sabahları 5 dakika daha fazla uyumak için elinden geleni yapabiliyor. Uymanın ne zararı var dinleniyorum diyebilirsin. Fakat başarılı insanların neden erken kalktığını hiç düşündün mü?
–“Diğer insanlar haftada 40 saat çalışıyor ve sen haftada 100 saat çalışıyorsan, aynı şeyi yapıyor olsan bile onların bir yılda ulaşacağı noktaya dört ayda ulaşırsın” -Elon Musk1
Sabah kalktığında direkt işe/okula gitmek yerine kendine biraz daha zaman ayırsan nasıl olurdu? Sabah rutinleri listesi olduğunu düşünelim. Rutinlerden kastım iş maillerini kontrol etmek veya verimini düşürecek, sana fayda sağlamayan işleri yapmak değil. Normal saatinden daha erken kalkıp hobilerini yapabilir, kendini geliştireceğin eğitimler alabilir, kitap okuyabilir, hatta kendi işini geliştirebilirsin. Bunlardan sadece birini de değil, kaliteli bir zaman yönetimiyle hepsinin olduğu verimli bir sabah rutini yaratabilirsin.
Sabahları erken kalkman bunları yapma garantisini sana sunmaz. İstersen 05:00’da kalk eğer ki telefonunu eline alıp Instagram’da geziniyor, Tiktok trendlerini ardı ardına izliyorsan verimlilikten söz edemeyiz. Fakat 05:00’da kalkıp 08:00’a kadar belirlediğin sabah rutinlerini yerine getiriyorsan, işe/okula gitme zamanın geldiğinde birçok işi halletmiş, dinç bir şekilde gününe başlıyor olacaksın.
Günlük Verimi Nasıl Arttırabilirsin?
Günlük verimini arttırmak için yapabileceğin bir çok yöntem bulunuyor. Bu yazıda bunlara yüzeysel olarak değinsem de diğer yazılarımda her birini tek tek ele alacağım. Öncelikle bahsettiğim sabah rutinleri bence çok önemli çünkü güne nasıl başlarsan öyle geçtiğini düşünüyorum. Ne kadar enerjin yerinde, motivasyonun yüksek olursa gün içerisinde yapman gerekenlerde daha verimli olabilirsin.
Sadece sabah rutinleri ile sınırlı kalma, gün boyu belli durumları tekrarla ve bunları alışkanlık haline getir. Atomik Alışkanlıklar kitabında da bahsedildiği gibi “1 yıl boyunca her gün yüzde 1’lik bir iyileşme kaydederseniz yıl sonu geldiğinde 37 kat daha iyi olursunuz. Tam tersi şekilde 1 yıl boyunca her gün yüzde 1 daha kötüye gitseniz, neredeyse 0’a kadar inersiniz.”2 Yani ne yapıyorsan yap, her gün yap ve bir önceki günden daha iyi yapmaya çalış. Bu sana kısa vadede fark yaratmadığını düşündürse de uzun vadede farkı göreceksin. Belli bir alışkanlık kazandığın için o işteki verimin de kendiliğinden artış gösterir.
Belki çoğumuzun farkında olmadığı bir konu ise gün boyu yaşadığımız stresler. Gün içerisinde birçok dış etken yüzünden stres seviyemiz artıyor ve bu da sağlıklı düşünmemizi engelliyor. Olayları yeterince değerlendirmeden kararlar alıyor veya hiçbir karar almadan sadece boşlukta oturuyoruz. Gün boyu yaşadığın stresi azaltarak odağını kaybetmeden daha verimli bir gün geçirebilirsin. Dışarıyı değiştiremeyebilirsin fakat kendini değiştirebilirsin. Seni strese sokan durumlara karşı verdiğin tepkileri azaltabilirsin. Olayı kafanda çözüp stres seviyeni arttırmayarak durumu normalleştirebilirsin.
Son olarak çok kez duyduğumuz fakat uygulamakta zorluk çektiğimiz bir konuya değinelim. Zamanını planla. Eğer ki ne yapacağını, ne zaman yapacağını, ne kadar vaktini alacağını bilirsen ona göre hazırlanabilirsin. Planladığın süre içerisinde bitirmek için daha odaklı ve verimli çalışabilirsin. Çalışma süreni belirlerken pomodoro tekniği4 veya timeboxing3 gibi stratejilerden yararlanabilirsin.
Sonuç
Verimli bir gün geçirmeyle ilgili temel bilgileri bu blogda seninle paylaştım. Kısacası gününü ne kadar kontrollü ve bilinçli yaşarsan, verimliliğin de o ölçüde artar. Bugünü bir daha yaşamayacaksın. Gün seni kontrol etmesin, sen onu kontrol et. Verimlilik ile ilgili farklı bilgilere ulaşmak için diğer yazılarımı inceleyebilirsin.
Referanslar
- https://vator.tv/news/2019-04-26-elon-musk-put-in-80-to-100-hour-workweeks-and-achieve-as-much-as-the-average-person-in-half-the-tim
- Atomik Alışkanlıklar; James Clear, Pegasus Yayınları, ISBN: 9786052998380, sf.18
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Tekniği
- https://en.wikipedia.org/wiki/Timeboxing